Veel gestelde vragen over afkoop beleggingsverzekering

Veel gestelde vragen over afkoop beleggingsverzekering

Voordat wij een beleggingsverzekering kunnen afkopen, hebben wij een e-mail of een brief van je nodig, zodat wij jou de afkoopofferte kunnen opsturen. De afkoopofferte kun je bij ons opvragen door een e-mail te sturen naar [email protected]. Heb je geen e-mail? Ons postadres is:

Allianz Nederland Levensverzekering 
T.a.v. Afdeling Servicing Life
Postbus 761
3000 AT ROTTERDAM

Je ontvangt deze binnen 5 werkdagen. Heb je geen e-mailadres opgegeven dan kan het iets langer duren in verband met de postverzending.
  • De afkoopofferte ondertekend door (beide) verzekeringnemer(s);
  • Een kopie van een geldig legitimatiebewijs van (beide) verzekeringnemer(s);
  • Een kopie van jouw bankpas of bankafschrift van het rekeningnummer waarnaar wij moeten overmaken. Wij zijn verplicht de tenaamstelling van het opgegeven rekeningnummer te controleren.

    Is jouw levensverzekering verpand aan een geldverstrekker, zoals een bank? Dan hebben wij ook een akkoord van deze geldverstrekker nodig.
Zodra alle documenten voor afkoop zijn ontvangen, maken wij het geld uiterlijk binnen 10 werkdagen naar het opgegeven rekeningnummer over.
Voordat een verzekering wordt gestopt en de waarde wordt uitgekeerd, is het van belang dat je op de hoogte bent van de mogelijke financiële, juridische en/of fiscale gevolgen. Wij gaan ervan uit dat jouw fiscale regime bij jou bekend is en dat je de gevolgen van afkoop bespreekt met jouw adviseur.
Wij zijn verplicht te controleren dat het rekeningnummer waarnaar wij overmaken op jouw naam staat. Daarom ontvangen wij graag een kopie van een recent (digitaal) bankafschrift van de rekening waarop je de uitkering wilt ontvangen. Het afschrift mag niet ouder zijn dan drie maanden. Jouw saldogegevens hoeven hierop niet zichtbaar te zijn. Je mag ook een kopie van jouw bankpas toesturen.
Als jouw beleggingsverzekering is gekoppeld aan een hypotheek (dit noemen we ook wel verpanden), dan moet de hypotheekverstrekker (bank) toestemming verlenen voor het afkopen van jouw beleggingsverzekering. Je kan de afkoopprocedure versnellen door zelf contact op te nemen met de geldverstrekker en te vragen om jouw polis vrij te geven voor afkoop.

Dit is alleen mogelijk wanneer jouw verzekering gekoppeld is aan een hypotheek (verpand). Wij hebben dan een schriftelijk en ondertekend akkoord nodig van de hypotheekverstrekker om de afkoop uit te kunnen voeren. Op jouw polisblad lees je of jouw levensverzekering is verpand.

Wanneer je wel een hypotheek hebt, maar je verzekering is niet verpand aan de bank, dan kunnen wij de waarde van je verzekering alleen overmaken naar je eigen rekening. Je kan dan vervolgens zelf de waarde overmaken naar een hypotheekverstrekker of een andere partij.

Heeft jouw verzekering een fiscale KEW-clausule (Kapitaalverzekering Eigen Woning)? Dan moet je de uitkering gebruiken om de eigen woningschuld af te lossen. Op je polisblad lees je of je verzekering een KEW-clausule heeft.

Denk je erover om de verzekering af te kopen? Houd er dan rekening mee dat hier verschillende financiële gevolgen aan verbonden zijn. Om alle gevolgen te kunnen overzien en begrijpen, adviseren wij jou om eerst deskundig advies in te winnen.

Over de waarde van sommige levensverzekeringen betaal je tijdens de looptijd geen belasting. Als je deze nu afkoopt, dan kan je niet meer op een fiscaalvriendelijke manier vermogen opbouwen in een kapitaal­verzekering. Voor nieuwe kapitaal­verzekeringen geldt dit belastingvoordeel namelijk niet meer.

Is jouw fiscaal gunstige polis eenmaal beëindigd? Dan kan je geen nieuwe meer afsluiten. Dit is vanuit belasting regelgeving namelijk niet meer mogelijk.

Een verzekering heeft vaak een overlijdensrisico­dekking. Beëindig je de verzekering? Dan moet je deze overlijdensrisico­verzekering opnieuw afsluiten. Soms kan dat niet of zijn de kosten hiervan hoger. Bijvoorbeeld omdat je nu een hogere leeftijd of een slechtere gezondheid hebt.

Beleg je (deels) in een beleggings­fonds met garantie van Allianz? Als je de verzekering beëindigt, vervalt deze garantie.

Wij gaan door met premie-incasso totdat de verzekering is beëindigd. Het kan hierdoor voorkomen dat wij teveel bij jou incasseren. Dit geld ontvang je uiteraard van ons terug.
Bij het beëindigen van een relatie vragen wij altijd om toestemming van beide partners. Ook als de verzekering op een naam staat. Is er sprake van echtscheiding, dan hebben wij ook een kopie nodig van jouw echtscheidingsconvenant die door beide polishouders is getekend.
Allianz brengt geen kosten in rekening voor het afkopen van je polis. Wel kan het zijn dat je een belastingclaim krijgt. Bespreek dit met je adviseur of met je belastingconsulent. 
Als je een lijfrenteverzekering wilt afkopen, dan heeft dit fiscale gevolgen. Allianz is verplicht om in dat geval  52% van de opgebouwde waarde in te houden voor inkomstenbelasting. Daarnaast kan de belastingdienst hiervoor ook een boete rekenen (20% revisierente). Neem voordat je besluit tot afkoop van een lijfrenteverzekering altijd contact op met je financieel adviseur om de gevolgen te bespreken.

Heb je een lijfrenteverzekering, dan bouw je waarde op om een lijfrente aan te kopen ter aanvulling op jouw oudedagsvoorziening. Een lijfrente keert over een vooraf afgesproken periode een bedrag uit en kan ingaan op het moment dat je de AOW leeftijd bereikt. Het periodiek laten uitkeren van de opgebouwde waarde kan fiscaal gezien aantrekkelijk zijn, omdat hierdoor inkomstenbelasting kan worden bespaard.

Eventueel kan een deel van de waarde (de opgebouwde waarde per 31-12-2005) worden gebruikt voor de aankoop van een overbruggingslijfrente. Dit is een lijfrente die al uitkeert voordat de AOW leeftijd is bereikt. Als je hier meer informatie over wilt, dan kan je dit bespreken met jouw adviseur.

Mail ons dan op [email protected] of bel ons op 088-577 23 33. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 17.30 uur.
Wil je contact met ons? Wij zitten voor je klaar op werkdagen tussen 9:00 uur en 17:30. 

Wil je advies over een van onze verzekeringen? Neem dan contact op met een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.