Wel of geen AOV? 5 overweginging bij het kiezen van een AOV
21-12-2020
Leestijd: 3:30 min
Eigen baas zijn, de vrijheid hebben om je eigen tijd in te delen en vooral doen wat je écht leuk vindt - zelfstandig ondernemen is een droom voor velen. Als zzp’er wil je dan ook het liefst zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan administratieve zaken en wet- en regelgeving. Maar hoe zit het nou ook alweer met de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)? Deze is vanuit de overheid niet verplicht. En als zelfstandig ondernemer wil je natuurlijk graag vrij zijn in de keuze die je maakt, zodat deze helemaal bij jou en je situatie past. Om je te helpen een overwogen keuze te maken, zetten wij 5 overwegingen op een rijtje.
1. Ben je parttime of fulltime zzp’er?
2. Heb je een partner met inkomen?
3. Laat eens een berekening maken
4. Doe onderzoek naar de alternatieven
5. Wat levert een AOV op?
Niemand verwacht voor langere termijn uit te vallen, maar het is reëel om er wel over na te denken. Want maar liefst de helft van de ondernemers erkent dat zelf langdurig ziek worden of arbeidsongeschikt raken, het ergste is dat hen en hun onderneming kan overkomen. Het is verstandig om voor jezelf in kaart te brengen wat het je kost als je arbeidsongeschikt raakt, maar vooral: is een AOV dan afdoende om al je kosten te dekken? Bij een AOV zit om te beginnen altijd een eigen risico van een aantal weken tot een maand, waardoor je uitkering pas na afloop van die periode ingaat. Je zult dus zelf voor de eerste periode voor een buffer moeten zorgen. De hoogte van de uitkering is verder afhankelijk van je inkomen, de mate van arbeidsongeschiktheid en het soort AOV dat je afsluit.
Ondernemen is uitdagingen aangaan en risico’s afwegen. Het is beter om je hier nu in te verdiepen dan wanneer het eigenlijk al te laat is. Het is belangrijk om een overweging te maken die past bij je eigen situatie. Het bestaan van een eenduidig advies dat geldt voor alle ondernemers, is dan ook een illusie.
Wil je meer weten? Lees dan meer over onze arbeidsongeschiktheidsverzekering. Of neem contact op met een financieel adviseur. Direct een premie berekenen? Dat kan ook.