Hoewel Nederland een relatief klein land is, zijn er grote verschillen in het weer. Zeker voor storm geldt dat het uitmaakt waar je bent in Nederland. Aan de kust is een storm een stuk normaler dan in het binnenland. Zeker op plaatsen waar weinig obstakels zijn, komen stormen vaker voor. Een zware storm van windkracht 10 is boven land dan ook niet gebruikelijk.
Maar ook per seizoen zijn de verschillen groot. De meeste stormen komen voor in de herfst en in de winter. Dan zijn de temperatuurverschillen het grootst en ontstaat een storm makkelijker. Toch kan het ook in de zomer stormen. Het gevaar is dan vooral dat ze plotseling kunnen ontstaan en daarom juist veel overlast veroorzaken.
Schade door een storm voorkomen kan niet altijd. Maar als je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt, kun je wel eventuele schade beperken. Met deze tips helpen wij je vast op weg:
Ontstaat er toch schade door een storm? Bekijk dan hoe groot de schade is en of er kans is dat een gebouw bijvoorbeeld kan instorten. Bel dan 112 voor de brandweer. Zij kunnen zelf de situatie veilig maken en eventueel bedrijven inschakelen om meer schade te voorkomen.
Kleinere schades kun je soms zelf repareren of je kunt een noodmaatregel nemen. Zorg dat je daarvoor materiaal op voorraad hebt. Zijn er bijvoorbeeld veel ruiten in het gebouw? Dan is een glasvoorraad handig. Maar ook platen om het raam af te dichten kunnen nuttig zijn. En vergeet niet je schade te melden bij je adviseur of verzekeraar.