Een van de opties is het gebruik van andere materialen die minder belastend zijn voor het milieu. Denk bijvoorbeeld aan hout, bamboe, gerecycled beton of biobased materialen. Deze materialen hebben verschillende voordelen, zoals een lagere CO2-uitstoot, een hogere opslagcapaciteit van koolstof, een langere levensduur of een betere isolatiewaarde. Maar ze hebben ook gevolgen voor de bouwpraktijk, zoals andere ontwerp- en constructie-eisen, en het brengt nieuwe risico's met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan:
- Het gebruik van nieuwe materialen en technieken, die nog niet goed getest of gecertificeerd zijn. Innovatieve duurzame materialen in de bouw zijn veelbelovend, maar vereisen nog meer onderzoek en testen voor de langere termijn, om hun werkelijke potentieel en impact te bepalen. Dit kan leiden tot constructiefouten, brandgevaar of milieuschade.
- Het ontstaan van nieuwe aansprakelijkheden, bijvoorbeeld als een gebouw niet voldoet aan de duurzaamheidseisen of -prestaties die zijn afgesproken met de opdrachtgever of de eindgebruiker.
- Het veranderen van bestaande risico's, bijvoorbeeld als een gebouw meer blootgesteld wordt aan weersinvloeden of vandalisme door een groenere of opener uitstraling.
Het is raadzaam om je goed te laten voorlichten door uw verzekeringsadviseur bij het gebruik van duurzame bouwmaterialen.