Waterschade aan je bedrijf. Hoe voorkom je het? 

09-07-2020
Leestijd: 3:30 min

In ons land kan het flink nat zijn. Als gevolg van regen, hagel of sneeuw. En niet zelden leidt dat tot een lekkend dak, een overstroomde vloer of een ondergelopen kelder. Waterschade in je winkel of bedrijfspand. Een gruwel voor jou als middenstander of MKB’er. Niet alleen vanwege het gedoe, maar ook omdat je misschien extra kosten hebt en omzetverlies. Hoe kun je het risico op waterschade voorkomen of beperken? En als je toch waterschade hebt, hoe meld je het?

Jaarlijks ondervinden honderden bedrijven in Nederland de gevolgen van waterschade. Door het weer of door gesprongen leidingen. Soms blijft de schade beperkt: wat lekkageplekken of enkele doordrenkte spullen. Heel vervelend, maar geen schade die je belemmert. Je bedrijf kan gewoon doorgaan. Maar soms is het dramatischer. Bijvoorbeeld als de voorraadkelder onderloopt. Of als je zoveel waterschade hebt, dat je de zaak enige tijd moet sluiten. Naast herstelkosten, mis je dan ook omzet. Waterschade wil je dus voorkomen. Of de kans erop verkleinen.

Als ondernemer wil je de kans op waterschade zoveel mogelijk uitsluiten. Hoe doe je dat? Het beste is om twee keer per jaar je bedrijfspand te controleren volgens een vast stramien. Doe dit bij voorbeeld in het voor- en in het najaar. Hieronder vind je enkel tips waaruit je controlelijst kan bestaan.

  • Check het plafond: kringen, vlekken of hangende plafondplaten duiden op lekkage.
  • Zet je voorraden en gevoelige goederen in stellingkasten of op pallets.
  • Houd de hoofdkraan vrij zodat je die bij een incident snel kunt afsluiten.
  • Check je dak: controleer de dakbedekking, de waterafvoeren en de aansluitingen met gevels.
  • Houd je dak en dakgoten schoon: voorkom verstopte regenpijpen en dakgoten. Schaf een blad-rooster voor de regenpijp aan om verstopping door bladeren te voorkomen.
  • Plaats afvoergoten, verhogingen, drempels of een damwand als je bedrijf lager ligt dan de omgeving.
  • Check regelmatig je waterleidingen op druppels of lekkage.
  • Plaats watersensoren met doormelding (zogenaamde cavia’s) op plekken waar je nauwelijks komt, zoals in kelders of kruipruimtes.
  • Schaf slurpzakken aan voor eventuele lekkages.
  • Als je weet dat het gaat vriezen, voorkom dan bevriezing van waterleidingen door op tijd waterleidingen af te sluiten.
  • Voorkom bevriezing van cv-leidingen met bijvoorbeeld isolatie. 
Heb je ondanks je alertheid toch waterschade? Dan moet die schade direct hersteld worden. Zonder al te veel extra overlast. Zonder onnodige gevolgschade. Ook moet je zo snel mogelijk je waterschade melden bij je verzekeraar. Waterschade aan je bedrijfspand meld je op je gebouwenverzekering en waterschade aan je inventaris of voorraad goederen meld je op je inventaris- en goederenverzekering
In uitzonderlijke omstandigheden kun je ook waterschade oplopen door extreem natuurgeweld, zoals door een overstroming, dijkbreuk of grondverschuiving. Eventuele waterschade die hierdoor ontstaat, is niet verzekerd. Wel kun je dan een beroep doen op de Wet Tegemoetkoming Schade bij rampen en zware ongevallen