Als ondernemer wil je de kans op waterschade zoveel mogelijk uitsluiten. Hoe doe je dat? Het beste is om twee keer per jaar je bedrijfspand te controleren volgens een vast stramien. Doe dit bij voorbeeld in het voor- en in het najaar. Hieronder vind je enkel tips waaruit je controlelijst kan bestaan.
- Check het plafond: kringen, vlekken of hangende plafondplaten duiden op lekkage.
- Zet je voorraden en gevoelige goederen in stellingkasten of op pallets.
- Houd de hoofdkraan vrij zodat je die bij een incident snel kunt afsluiten.
- Check je dak: controleer de dakbedekking, de waterafvoeren en de aansluitingen met gevels.
- Houd je dak en dakgoten schoon: voorkom verstopte regenpijpen en dakgoten. Schaf een blad-rooster voor de regenpijp aan om verstopping door bladeren te voorkomen.
- Plaats afvoergoten, verhogingen, drempels of een damwand als je bedrijf lager ligt dan de omgeving.
- Check regelmatig je waterleidingen op druppels of lekkage.
- Plaats watersensoren met doormelding (zogenaamde cavia’s) op plekken waar je nauwelijks komt, zoals in kelders of kruipruimtes.
- Schaf slurpzakken aan voor eventuele lekkages.
- Als je weet dat het gaat vriezen, voorkom dan bevriezing van waterleidingen door op tijd waterleidingen af te sluiten.
- Voorkom bevriezing van cv-leidingen met bijvoorbeeld isolatie.