Als werkgever heb je niet alleen de zorgplicht voor een veilige werkomgeving voor jouw personeel. Jouw personeel kan ook schade veroorzaken aan jouw spullen. Of die van jouw klanten. Ook daarvoor ben je als werkgever vaak aansprakelijk. Alleen als het gaat om opzet of bewuste roekeloosheid kan je de schade verhalen op de werknemer. Hieronder vind je een aantal voorbeelden uit de praktijk. In deze situaties heeft de rechter bepaald dat de werkgever aansprakelijk was.
Een werkgever is verantwoordelijk voor zijn werknemers. Dat kan soms veel verder gaan dan je denkt. Sommige dingen liggen voor de hand. Bijvoorbeeld dat je goede afspraken maakt en die vastlegt in een contract. Maar ook dat je zorgt voor een goede en een veilige werkplek. Andere situaties zijn soms minder voor de hand liggend. Lees hieronder meer over schade die jouw werknemers kunnen aanrichten.
Schade aan anderen
-
Velletjes papier
-
Mishandeling van een fietser
-
Pauze
Na het eten brengt de werknemer zijn servies en bestek terug naar het bedrijfsrestaurant. Op de trap liggen velletjes papier die een collega daar heeft laten liggen. De werknemer valt over de velletjes papier. In dit geval is de werkgever niet aansprakelijk op grond van zijn zorgplicht. Maar wel omdat de collega onrechtmatig heeft gehandeld door het papier te laten liggen.
Tijdens werktijd mishandelt een taxichauffeur een fietser. De fietser stelt eerst de chauffeur aansprakelijk. De chauffeur moet de schade betalen. Maar hij vindt dat de werkgever de schadevergoeding aan hem terug moet betalen. De rechter is het met de chauffeur eens. Een werkgever kan dus ook aansprakelijk zijn voor iets wat een werknemer met opzet heeft gedaan. Ook al is dat niet letterlijk de taak die de chauffeur heeft gekregen. Zolang het maar tijdens de werkzaamheden is gebeurd.
Tijdens de pauze wordt een werknemer door een collega van achteren in de houdgreep genomen. Hij loopt letsel op doordat hij bijna geen lucht krijgt. Ook hier vindt de rechter dat de werkgever de schade moet betalen. Dat deze situatie ontstond tijdens de pauze en niet tijdens het werk zelf was daarbij niet van belang.
Wat kan je doen als werkgever?
Je kunt jouw zorgplicht niet beperken. Maar je kunt er wel voor zorgen dat de kans op schade en ongevallen kleiner wordt. De zorgplicht die je hebt houdt in dat je alles moet doen wat ‘redelijkerwijs’ nodig en mogelijk is om schade te voorkomen. Uiteraard geldt dat voor de ruimte waarin jouw personeel werkt en de spullen waarmee ze werken. Je moet ervoor zorgen dat er gebruiksaanwijzingen zijn, zeker als een werknemer voor het eerst met een apparaat of machine werkt. En zorg er ook voor dat je instructies en aanwijzingen regelmatig herhaalt.
Contact met Allianz of een adviseur
Wil je contact met ons? Wij zitten voor je klaar op werkdagen tussen 9:00 uur en 17:30.
Wil je advies over een van onze verzekeringen? Neem dan contact op met een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.