Een AVB verzekering beschermt je onderneming tegen claims bij veroorzaakte schade bij of aan een ander
Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)?
Als ondernemer kun je op verschillende manieren aansprakelijk gesteld worden voor schade aan spullen van een ander. Of voor letselschade.
Een is een verzekering die je beschermt tegen de financiële gevolgen van schade die jij of jouw medewerkers aan anderen toebrengen. Dit kan gaan om materiële schade, zoals een kapotte laptop maar ook om letselschade, zoals een gebroken arm. Een bedrijfsaansprakelijkheid dekt ook de kosten van juridische bijstand als de ondernemer aansprakelijk is voor de schade.
Ook voor zelfstandigen zonder personeel is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers handig want een ongeluk zit in een klein hoekje. Bekijk hier voorbeelden van schades die gedekt zijn met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.
Wat dekt de Allianz aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven?
-
Wel verzekerd
-
Niet verzekerd
Aanvullende opties
Je kunt de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uitbreiden met extra zekerheden.
Wat kost een bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering afsluiten voor het MKB?
Waarom een AVB afsluiten bij Allianz?
Door een AVB af te sluiten kun jij je focussen op waar je goed in bent namelijk ondernemen. Je onderneming loopt geen risico’s bij eventuele schadeclaims wanneer jouw bedrijf aansprakelijk wordt gesteld voor de schade aan anderen die ontstaan door jouw bedrijf, jouw medewerkers, jouw producten of door jezelf.
Is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verplicht?
De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering online afsluiten
Meest gestelde vragen
- De AVB van Allianz is bedoeld voor verzekerden van een onderneming, de medewerkers (ook uitzendkrachten, stagiaires of vrijwilligers), bestuurders, commissarissen, maten en leden va een vereniging.
- Schade aan spullen
- Tijdens je werk kun je andermans spullen beschadigen. Bijvoorbeeld als je aan het werk bent bij een klant of als je medewerkers een klus uitvoeren.
- Schade aan personen
- De Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt ook schade aan personen, waaronder ook je medewerkers (zoals beroepsziekte als RSI). Dit is letselschade. Mensen kunnen door jouw toedoen gewond raken. Bijvoorbeeld door een ondeugdelijk product, een spijker die uitsteekt of een gladde vloer.
Dit zijn de belangrijkste situaties waarin wij wel betalen. Wil je meer weten? Lees dan onze verzekeringsvoorwaarden.
- De Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt niet alle aansprakelijkheidsschade. Zo keren wij niet uit bij schade door contractuele aansprakelijkheid of beroepsfouten.
- Contractuele aansprakelijkheid
- Voor sommige dingen ben je wettelijk aansprakelijk. Maar je kunt ook afspraken maken waardoor je in bepaalde situaties aansprakelijk bent. Bijvoorbeeld in contracten. Dit soort aansprakelijkheid is niet verzekerd.
- Beroepsfouten
- Als je een adviserende rol hebt, kun je een beroepsfout maken. Bijvoorbeeld door uit te gaan van verkeerde gegevens. Het gaat hierbij om een verkeerd advies of een vergissing die kan leiden tot financiële schade voor je klant. Dit soort aansprakelijkheid kun je verzekeren met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
Dit zijn de belangrijkste situaties waarin wij niet betalen. Wil je meer weten? Lees dan onzeverzekeringsvoorwaarden.
- Nee, een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is niet wettelijk verplicht. Maar het kan zijn dat je deze verzekering wel moet afsluiten. Bijvoorbeeld omdat je klant, opdrachtgever of bank erom vraagt. Of omdat je brancheorganisatie dit eist.
- De Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) dekt schade aan personen of spullen die veroorzaakt is door jou, je medewerkers of je producten.
- DeBeroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) dekt financiële schade (vermogensschade) die ontstaan is door een beroepsfout zoals een verkeerd advies.
- Een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering beschermt bestuurders tegen de gevolgen van aansprakelijkheid. Deze aansprakelijkheidsverzekering vergoedt schade als gevolg van interne en externe aansprakelijkheid. Dus binnen de relatie tussen de bestuurder en de rechtspersoon. En bij schade aan derden. Dit soort aansprakelijkheid kun je verzekeren met Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekeringen.
Ja, voor onze zakelijke aansprakelijkheidsverzekering geldt een eigen risico. Naast het standaard eigen risico kunnen er ook aanvullende eigen risico's gelden voor werkgeversaansprakelijkheid, personenschade of productaansprakelijkheid Deze staan altijd vermeld op het polisblad. Er zijn echter enkele situaties waarin je geen eigen risico hoeft te betalen, zoals bij:
- kosten voor juridische hulp bij verweer
- kosten voor juridische hulp bij een strafproces of tuchtprocedure
- kosten voor een geschiloplossing zonder rechter
Bij een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering spelen meer aspecten dan alleen de premie. Let bij je keuze voor een geschikte aansprakelijkheidsverzekering bijvoorbeeld op de volgende overwegingen:
- welke risico’s loopt je bedrijf?
- welke risico’s wil je verzekeren?
- tot welk bedrag wil je een verzekering?
- Een loodgieter die per ongeluk een waterleiding beschadigt en daardoor een overstroming veroorzaakt bij de klant.
- Een schoonmaker die een kostbaar schilderij omstoot en beschadigt bij het afstoffen van een kantoor.
- Een cateraar die voedselvergiftiging veroorzaakt bij de gasten van een evenement door bedorven eten te serveren.
- Een hovenier die een boom omzaagt die op de auto van de buurman valt.
- Een kapper die een klant verbrandt met een krultang of een verkeerde kleuring geeft.
- Een adviseur die per ongeluk een kopje koffie laat vallen over de laptop van een klant, waardoor deze onbruikbaar wordt.
Meer informatie
-
Misschien ook interessant
-
Voorwaarden
-
Verzekeringskaart
Contact met Allianz of een adviseur
Wil je advies over een van onze verzekeringen? Neem dan contact op met een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.