Blog / Preventie | 1 Februari 2022

De juiste banden kiezen: grip en veiligheid voor elk seizoen

Auteur: Tim Swanborn

Of het nu zonnig en warm is, of juist ijzig en koud, de keuze voor de juiste banden kan een groot verschil maken in jouw rijervaring en veiligheid. 
Tim Swanborn, Risk Manager bij Allianz Commercial Motor, testte de drie meest voorkomende bandensoorten - zomerbanden, winterbanden en all-season-banden - en legt uit welke eigenschappen ze hebben om jou de beste grip en controle te bieden op de weg.
Wanneer het zomer is en het asfalt is droog of nat, zijn zomerbanden jouw ideale metgezel. De banden hebben een overvloed aan rubbercontact met het wegdek, bezitten weinig profiel, en bieden daarom uitstekende grip. Eigenlijk is het profiel alleen daar om water af te voeren. Ook is het rubber van de zomerband wat harder, waardoor het minder slijt in de zomer. Wat betreft de profieldiepte, moet je erop letten dat je zomerbanden minstens 2 mm diep zijn, boven het wettelijke minimum van 1,6 mm. Als je hieronder komt te zitten, is het slim om te wisselen naar nieuwe banden voor optimale prestaties.

Als de temperaturen dalen en de neerslag verandert in sneeuw en ijs, zijn winterbanden jouw beste keuze. Met hun diepere profiel van 4 mm en speciale rubbersamenstelling bieden ze uitstekende grip op gladde en ijzige wegen. Hoewel ze minder grip hebben op droge en natte wegen vergeleken met zomerbanden, zijn ze onverslaanbaar als het aankomt op besneeuwde, ijzige en gladde oppervlakken. 

Hier ontstaat dan ook vaak verwarring, want winterbanden verwerken water beter dan zomerbanden doordat winterbanden een dieper profiel hebben. Daarmee verminder je aquaplaning. Maar, hierdoor staat er ook minder rubber op het wegdek en heb je dus minder grip op een nat, droog of ‘normaal’ wegdek. Rijd dus niet te hard. 

Het grote voordeel van all-season-banden is dat je ze niet hoeft te verwisselen bij de garage tussen seizoenen, wat extra gemak met zich meebrengt. Met een zachter rubber dan zomerbanden, bieden ze meer grip op gladde wegen. Maar houd er rekening mee dat ze minder presteren dan winterbanden in winterse omstandigheden. Als je toch van plan bent om op wintersport te gaan met all-season-banden, kies er dan voor banden met een Three Peak Mountain Snowflake-embleem. Dit geeft aan dat de band voldoet aan de eisen voor winterse omstandigheden. 

Welk seizoen het ook is, de keuze voor de juiste banden is essentieel om grip, veiligheid en controle op de weg te behouden. Denk goed na over de wegomstandigheden die je zult tegenkomen en kies de banden die het beste bij jouw rijbehoeften passen.

Bekijk hier de hele video over het verschil tussen zomer-, all season- en winterbanden!