Werkgeversaansprakelijkheid: hoe zit dat?

Neem je als ondernemer mensen in dienst? Dan heb je de plicht om ervoor te zorgen dat zij in een veilige omgeving kunnen werken. Doe je dat niet, dan kun je te maken krijgen met werkgeversaansprakelijkheid.
Als werkgever heb je een zorgplicht voor je werknemers. Dat betekent dat je bijvoorbeeld moet zorgen voor een veilige werkomgeving, zodat je werknemers niets zal overkomen. Een veilige werkomgeving is meer dan alleen een ruimte of werkplek. Je moet ook zorgen voor bijvoorbeeld goede instructies, beschermingsmiddelen en veilig gereedschap.  Als je niet aan je zorgplicht voldoet en je werknemer krijgt een ongeluk of wordt ziek, dan kun je als werkgever aansprakelijk worden gesteld. 
Je zorgplicht als werkgever gaat best ver. Je bent niet alleen aansprakelijk voor ongelukken op de werkvloer, maar ook voor verkeersongevallen tijdens werktijd. Gebeurt er een ongeluk tijdens een bedrijfsuitje? Ook dan is er sprake van werkgeversaansprakelijkheid. Behalve als je kunt bewijzen dat er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid van je werknemer. Maar dat is vaak moeilijk.

Ongeluk met busje

Een bekend voorbeeld van werkgeversaansprakelijkheid is het zogeheten PTT Post/Baas-arrest. Een postbode parkeerde zijn bestelbusje langs de kant van de weg. Toen hij de achterdeur van de bestelwagen opende, waaide een brief weg. Hij rende erachteraan en werd aangereden. De werkgever werd aansprakelijk gesteld, omdat er geen adequate instructies waren. Hij had moeten melden dat post kan wegwaaien, hoe dat te voorkomen is en wat postbodes moeten doen als het toch gebeurt.

Val over stofzuigerslang

Een ander voorbeeld: een medewerker van een autoverhuurbedrijf was bezig een bestelbus schoon te maken met een stofzuiger. Toen hij uitstapte, stapte hij op de stofzuigerslang. Hij viel op de stoeprand en brak zijn pols, die niet goed herstelde. De werkgever werd in hoger beroep aansprakelijk gesteld. Hij had instructies moeten geven over het veilig stofzuigen van de bestelauto.

Arbeidsongeschikt door rollerskates

Een geval waarbij niet werkgeversaansprakelijkheid maar goed werkgeverschap een rol speelde. Een werknemer deed mee aan een workshop rollerskaten in de hal van de werkgever. Ze brak haar pols op een marmeren vloer en raakte door de gevolgen van deze breuk arbeidsongeschikt. De rechter vond dat dit niet onder werkgeversaansprakelijkheid viel omdat er geen nauwe band was tussen de werkzaamheden en de workshop. Maar de workshop was wel aan het werk gerelateerd.  En daarom kon er wel gekeken worden naar goed werkgeverschap. De werkgever had onvoldoende gedaan om vallen tijdens de workshop te voorkomen. Hij was daarmee aansprakelijk voor de letselschade.

Het is dus belangrijk dat je als werkgever veel aandacht schenkt aan de veiligheid van je werknemers.  Maar ook dat je goed verzekerd bent. Meer weten? Lees hier meer over aansprakelijkheids­verzekeringen.
Neem voor meer informatie contact op met je verzekeringsadviseur. Heb je nog geen verzekeringsadviseur? klik dan op deze link voor een onafhankelijke verzekeringsadviseur in je buurt.