Het Verbond van Verzekeraars heeft samen met werkgevers en werknemers in de Stichting van de Arbeid maximale kosten aanbevolen voor pensioen beleggingsverzekeringen. De Ombudsman Financiële Dienstverlening heeft daarna de toetsnorm beoordeeld en adequaat bevonden. Aan de hand van deze aanbeveling is een tegemoetkomingregeling uitgewerkt voor pensioen beleggingsverzekeringen van Allianz.
Op basis van de regeling ontvangen deelnemers of voormalige deelnemers in een pensioen beleggingsverzekering een tegemoetkoming indien blijkt dat de ingehouden kosten boven een bepaald maximum uitkomen.
De tegemoetkomingregeling geldt voor deelnemers of voormalige deelnemers in een pensioenregeling die voor 1 januari 2010 is ingegaan. Het betreft zowel de pensioenregelingen van Allianz Nederland Levensverzekering als ook haar rechtsvoorgangers Zwolsche Algemeene, Royal Nederland en Universal Leven.
Het gaat om actieve deelnemers, gewezen deelnemers, gepensioneerden, directeur grootaandeelhouders en arbeidsongeschikte deelnemers. Ook deelnemers die vroeger een pensioen beleggingsverzekering bij ons hadden, komen in aanmerking voor de tegemoetkomingregeling.
Een pensioen beleggingsverzekering heeft het karakter van een premieovereenkomst met beleggingsmogelijkheid (ook wel beschikbare premieregeling genoemd). Bij deze premieovereenkomst worden door de werkgever premies ter beschikking gesteld om pensioenkapitaal op te bouwen.
Deze premies worden (na aftrek van kosten) gestort in een beleggingsverzekering met een zogenaamde ‘pensioenclausule’ of loonbelastingclausule (DGA’s). Dat laatste wil zeggen dat u het in de beleggingsverzekering opgebouwde pensioenkapitaal moet gebruiken voor het aankopen van pensioenuitkeringen op de pensioendatum. Hoe hoger het pensioenkapitaal, hoe hoger het pensioen is dat je kan aankopen.
De hoogte van het kapitaal wordt bepaald door het niveau van de beschikbaar gestelde premie voor het ouderdomspensioen en de beleggingsopbrengsten.
In de volgende situaties is sprake van een beëindigde pensioenverzekering:
- Afkoop klein pensioen;
- Waardeoverdracht;
- Bereiken van de pensioendatum;
- Overlijden.
Wij maken twee berekeningen. Hierbij veronderstellen wij dat de pensioenverzekering de pensioendatum zou hebben bereikt.
- De waarde van jouw pensioenverzekering op de pensioendatum op basis van de maximale kostennorm.
- De waarde van jouw pensioenverzekering op de pensioendatum op basis van de daadwerkelijke kosten;
Is de waarde onder (1) hoger dan onder (2)? Dan hebben wij teveel kosten ingehouden. Je hebt dan recht op een tegemoetkoming. Deze tegemoetkoming is echter lager dan die op de pensioendatum om twee redenen:
- Je ontvangt dit bedrag direct in plaats van op de pensioendatum;
- De pensioenverzekering heeft niet de hele looptijd afgelegd. Alleen voor de periode dat de polis heeft gelopen wordt er tegemoetgekomen.
Is de waarde onder (1) lager dan onder (2)? Dan hebben wij niet teveel kosten in rekening gebracht. Je hebt dan geen recht op een tegemoetkoming.
De totaal ingehouden kosten worden in de tegemoetkomingregeling gemaximeerd op:
- 9,5 procent per jaar van de betaalde premie;
- 1,5 procent per jaar van de beleggingswaarde;
- 0,65 procent extra per jaar van de beleggingswaarde als een beleggingsfonds garanties (minimaal 3%) biedt, de norm bedraagt dan 2,15 procent per jaar van de beleggingswaarde.
Als de werkelijke kosten hoger zijn dan de kostennorm kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming.
Er zijn vier soorten kosten die op de pensioenpremie worden ingehouden:
- Kosten bemiddelaar of verzekeringsadviseur;
- Kosten verzekeringsmaatschappij;
- Aankoopkosten beleggingen;
- Beleggingskosten (Total Expense Ratio) voor het administreren van jouw beleggingen;
Onder kosten vallen niet de premies voor een uitkering bij overlijden (partnerpensioen, wezenpensioen) en premies voor verdere opbouw pensioen bij arbeidsongeschiktheid.
Meer informatie
Contact met Allianz of een adviseur
Wil je advies over een van onze verzekeringen? Neem dan contact op met een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.