Bij het voorkomen van een burn-out is het belangrijk te beseffen dat een burn-out niet alleen ontstaat door te hard, te lang of te veel werken. Een burn-out is een overbelasting van je hersenen en ontstaat door structureel over je grenzen te gaan. Dit kan gebeuren op werkgebied, privé, sociaal, of op al deze gebieden tegelijk. Je voorkomt een burn-out door niet structureel over je grenzen te gaan. Maar... hoe weet je waar die grenzen liggen?
Je leert je grenzen kennen door inzicht te krijgen in je ‘energiebronnen’ en ‘energievreters’. Ontdek daarom wat jou energie geeft en wat energie kost. Zorg dat er balans is, zowel op je werk als in je privéleven. Merk je dat je werk vooral energie vreet? Vraag jezelf dan af of je werk of takenpakket nog bij je past. Kost je privéleven je veel energie? Onderzoek dan of je aan sociale activiteiten meedoet omdat je dat echt wilt, of omdat je denkt dat het moet. Zorg ervoor dat je voornamelijk dingen doet die je zelf graag wilt. Laat dingen achterwege die je alleen doet omdat je denkt dat anderen het van je verwachten.
Praat erover als je last hebt van bepaalde symptomen en als je voelt dat het minder goed met je gaat dan je zou willen. Wat zijn de eerste symptomen van overbelasting van je hersenen?
Overbelasting van je hersenen is niks om je voor te schamen. Het is heel menselijk. Er niet over spreken is minder oké. Als je last hebt van je knie, vraag je ook om hulp. Dus als je last hebt van je hersenen zou je dat ook moeten doen. Anderen kunnen je helpen en kunnen meedenken over hoe jij jezelf meer rust kunt geven. En als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) van Allianz hebt, kun je 24/7 aankloppen bij een counselor, coach of psycholoog van MentaVitalis. Dat kan telefonisch en online. Of face-to-face als het wenselijk is.