Als je je arbeidsongeschikt meldt, wil je weten welk bedrag je per maand krijgt. Daarvoor kijken we naar 3 factoren.
1. Wat is de mate van arbeidsongeschiktheid?
Een medisch adviseur stelt je medische beperkingen vast. De arbeidsdeskundige ontvangt van de medisch adviseur informatie over jouw beperkingen. De informatie uit het medisch dossier krijgt hij niet, want deze blijft in handen van de medisch adviseur. De arbeidsdeskundige komt bij je langs en beoordeelt op basis van informatie van de medisch adviseur welke werkzaamheden je wel en welke niet meer kan verrichten. Vervolgens stelt hij vast in welke mate je arbeidsongeschikt bent. Dat geeft hij aan met procenten, bijvoorbeeld 35%. In dat geval kun je je werk voor 35% niet meer doen. Hoe hoger dit percentage, hoe hoger je uitkering.
Je hebt altijd een uitkeringsdrempel. Je krijgt alleen een uitkering als je percentage arbeidsongeschiktheid boven die drempel uitkomt. Is je uitkeringsdrempel bijvoorbeeld 25% en ben je voor 35% arbeidsongeschikt? Dan krijg je een uitkering van 40%. Maar ben je 30% arbeidsongeschikt, dan is je uitkering 30% De meeste verzekeraars rekenen met stappen van 10% arbeidsongeschiktheid.
2. Welk inkomen heb je verzekerd?
Je verzekert een deel van je inkomen, bijvoorbeeld 80%. Dat percentage is het verzekerd bedrag. Je krijgt het verzekerd bedrag – vertaald naar maandbedragen – als je volledig arbeidsongeschikt bent. Ben je gedeeltelijk arbeidsongeschikt, dan krijg je een percentage van dat bedrag.
3. Welke AOV heb je?
Er zijn ruwweg twee soorten AOV’s met verschillende criteria om uit te keren:
- Sommenverzekeringen waarbij het niet uitmaakt wat je – ondanks je arbeidsongeschiktheid – nog verdient: het verzekerd bedrag en de mate van arbeidsongeschiktheid bepalen de uitkering.
- Schadeverzekeringen waarbij je alleen een uitkering krijgt voor het deel dat je minder verdient (de schade): je inkomensverlies en de mate van arbeidsongeschiktheid bepalen de uitkering.
Lees ook: Een AOV als sommenverzekering, wat is dat?