Met storm de weg op? 12 tips om de risico’s te beperken!
Bij storm ga je liever de weg niet op. Maar als ondernemer heb je soms geen keuze. Omdat je een pakket of materiaal moet bezorgen. Je een klus moet afmaken. Je mensen moet vervoeren. Of een klant op je zit te wachten. Móet je de weg op? Houd dan rekening met de verslechterde omstandigheden.
Storm, windstoten en neerslag
Het kan flink waaien in Nederland. Bij windkracht 9 of meer (Beaufort) spreken we van storm. Dan is het opletten geblazen, vooral voor de onverwachte windstoten op bruggen, viaducten en dijkwegen. Of na de luwte van een hoog gebouw. Die windstoten kunnen je uit balans brengen en voordat je het weet maak je een onverwachte slinger. En als de storm gepaard gaat met regen, hagel of sneeuw, heb je helemaal verraderlijke weersomstandigheden. Moet je echt de weg op? Lees dan deze 12 tips over rijden in storm en regen.
De weg op tijdens storm en regen: 12 tips
Lees onze 12 tips om veilig je bestemming te bereiken of schade te beperken.
- Let op je medeweggebruikers. Bij slecht weer gedragen we ons minder voorspelbaar in het verkeer. En dat kan onverwachte situaties opleveren. Wees daarop bedacht.
- Mijd de wegen met bomen langs de weg. Zeker als de bomen (nog) vol in blad staan.
- Matig je snelheid. Bij een lagere snelheid heb je je auto beter onder controle.
- Houd meer afstand. Je hebt dan beter zicht en je hebt meer tijd om te reageren op onverwachte situaties.
- Houd het stuur met twee handen vast. Zo kun je het beste reageren op verraderlijke windstoten en op de zuigende werking van vrachtauto’s wanneer je die passeert.
- Rijd je met een busje? Dan ben je nog gevoeliger voor windstoten. Pas je snelheid extra aan.
- Rijden met een aanhanger is niet verstandig. Tijdens een storm kan je aanhanger makkelijk omver worden geblazen. Zeker als de aanhanger licht beladen is. Als het niet echt moet, niet doen!
- Is er plots een wolkbreuk of hoosbui? Pas je snelheid aan, doe je verlichting aan, houd extra veel afstand (meer dan 2 seconden) en ga desnoods naar de eerstvolgende parkeerplaats.
- Wordt je auto onbestuurbaar door water op de weg? Rijd dan rustig door en haal je voet rustig van het gas af. Ga niet (bij)sturen en (hard) remmen. Je loopt dan het risico dat je auto gaat slippen.
- Zorg ervoor dat je banden voldoende profiel hebben, minimaal 2 millimeter.
- Blijf je toch maar op de zaak en wacht je de storm af? Verstandige keuze. Check wel even of je auto niet onder een boom staat. Vooral als de bomen (nog) vol in blad staan, loop je een verhoogd risico dat een tak of boom je auto verplettert.
- Check je verzekeringspolis voordat je de weg opgaat: is je auto wel verzekerd tegen schade door storm en noodweer?
Toch schade aan je auto of wagenpark?
Heb je toch stormschade aan je zakelijke auto? Of wagenpark? Dan betalen we de schade als je een (beperkte) cascodekking hebt. Daarbij stellen we vast:
- hoe groot de schade is,
- wat je auto waard was vóórdat je schade kreeg,
- of je auto het nog waard is om gerepareerd te worden,
- of je auto nog gerepareerd kán worden.
Als we de stormschade aan je auto of wagenpark vergoeden, dan heeft dat geen invloed op je premie.
Wat je te doen staat bij stormschade aan je auto of wagenpark, lees je in de folder ‘Schade. Wat nu?’