Herfst: zó voorkom je stormschade, waterschade en inbraak
1. Geef inbrekers geen kans
2. Kerstverlichting: zó is het veilig
Al weken voor Kerst hangen ondernemers in winkelpanden, maar ook in andere bedrijfsruimten, feestverlichting op. Een paar simpele vuistregels om daarbij brand te voorkomen:
- Sluit niet te veel verlichting aan op één stopcontact of één elektriciteitsgroep. Ga uit van maximaal 2500 Watt per contactpunt.
- Gebruik altijd kwalitatief goede stekkerdozen met overspanningsbeveiliging
- Gebruik zo min mogelijk verlengsnoeren, en rol deze altijd helemaal af. Verlengsnoeren geven weerstand en daarmee extra warmteontwikkeling. Hoe dikker het verlengsnoer, hoe veiliger.
- Vervang knipperende tl-buizen. Ze kunnen erg warm worden en daardoor brand veroorzaken.
- Geef de kerstboom dagelijks water. Droge naalden branden als een lier.
3. Voorkom waterschade: check dak en goten
Dakgoten verzamelen vuil en rommel. Heeft een storm de laatste bladeren van de bomen geblazen? Dan ligt jouw dakgoot er waarschijnlijk vol mee. En vaak ook met plastic en takken. Maak die dakgoten regelmatig schoon – zeker in het najaar – om lekkage en waterschade te voorkomen. Check ook de noodoverloop. En kijk of de bliksemafleider niet is gestolen – dat gebeurt regelmatig door de hoge koperprijs.
Check ook het dak zelf: zijn de dakplaten niet beschadigd? En kan je dak een eventuele vracht sneeuw aan? Dat kan een issue zijn als je zonnepanelen op je dak hebt. Mijn ervaring is dat installatiebedrijven daarbij lang niet altijd de dakbelasting goed hebben doorgerekend. Twijfel je? Laat die berekening dan alsnog uitvoeren.