Wie bepaalt dat ik arbeidsongeschikt ben?
Je AOV en verzekeringsvoorwaarden
Onze deskundigen
Voor jou is het van groot belang om te weten of en in welke mate je arbeidsongeschikt bent. Ook voor ons is het belangrijk dat te bepalen. Daarom werken we met deskundigen die je arbeidsongeschiktheid vaststellen. In dat proces kun je te maken krijgen met:
● de schadebehandelaar
● de medisch adviseur
● de arbeidsdeskundige
De schadebehandelaar
Als je een beroep doet op je arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) krijg je een contactpersoon bij Allianz: de schadebehandelaar. Deze persoon:
- regisseert je aanvraag
- houdt je op de hoogte van de beoordeling van je arbeidsongeschiktheid
- vraagt informatie aan je behandelend arts of een medisch adviseur en schakelt soms een arbeidsdeskundige in. Dit mag hij of zij alleen doen als je daarvoor een toestemming hebt gegeven. Deze toestemming geef je met een zogenaamde machtiging.
Soms schakelt de schadebehandelaar geen deskundigen in. Want sommige zaken zijn direct duidelijk. Bijvoorbeeld als je je enkel verzwikt en aangeeft dat je slechts voor de helft kunt werken. Voor zo’n eenvoudige zaak kan de schadebehandelaar zelf vaststellen dat je arbeidsongeschikt bent. Dat kan ook gebeuren als je vanwege een ernstige ziekte geopereerd moet worden. Ook zo’n zaak is duidelijk. Vaak krijg je direct een uitkering en volgt later, bijvoorbeeld na de operatie, een verdere beoordeling. Zo nodig schakelt de schadebehandelaar alsnog deskundigen in.
De medisch adviseur
De arbeidsdeskundige
De schadebehandelaar kan een arbeidsdeskundige inschakelen als je langer arbeidsongeschikt bent. De arbeidsdeskundige beoordeelt wat je nog wel en niet meer kunt doen. Daarvoor vraagt de arbeidsdeskundige vaak informatie op over je bedrijf, je werkzaamheden en je werkroutine. Op basis van die informatie kijkt de arbeidsdeskundige of er aanpassingen mogelijk zijn waardoor je (deels) kunt werken.
Allianz werkt met een eigen arbeidsdeskundige. Soms schakelen we een arbeidsdeskundig bureau in.