Nieuws / Event | 20 november 2024

De Stop Verkeersongevallen Dag 2024: Samen werken aan fietsveiligheid in Nederland

Auteur: Manouk Weynschenk

Allianz was aanwezig op de tweede Stop Verkeersongevallen Dag, de jaarlijkse bijeenkomst van de Alliantie Stop Verkeersongevallen, inmiddels met 29 aangesloten organisaties. Tijdens deze dag werd er samen gereflecteerd op de behaalde resultaten en zijn er afspraken gemaakt voor 2025. De gezamenlijke missie? Verkeersveiligheid verbeteren en het aantal verkeersslachtoffers terugdringen. De alliantie hanteert daarbij een ambitieus doel, een zogeheten BHAG (Big Hairy Audacious Goal), om jaarlijks 10.000 verkeersongevallen te voorkomen.

Een belangrijk thema is wederom de veiligheid van kwetsbare groepen in het verkeer, waarbij de nadruk voor 2025 ligt op fietsers en met name e-bikers. Het gebruik van elektrische fietsen is de afgelopen jaren fors toegenomen, en daarmee ook het aantal ongevallen, vaak met ernstige gevolgen. Zo blijkt dat Nederland in Europa koploper is op het gebied van fietsongelukken met hersenletsel. Marcel Aries, neuroloog-intensivist in het Maastricht UMC+, deelde tijdens de Neurotrauma Conferentie in Cambridge alarmerende cijfers: jaarlijks vinden er in Nederland ongeveer 70.000 fietsongelukken plaats, waarvan een kwart hersenletsel tot gevolg heeft. Steeds vaker betreft het jonge slachtoffers.

Deze schrikbarende statistieken vormen voor de alliantie aanleiding om fietsveiligheid te prioriteren in 2025. Werkgevers binnen de alliantie bieden niet alleen verkeersveiligheidstrainingen aan hun medewerkers, maar maken via een multiplier-effect ook trainingen beschikbaar voor andere kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals schoolgaande kinderen, senioren, en (elektrische) fietsers. Voor iedere medewerker die gebruikmaakt van het trainingsplatform, krijgen 20 kwetsbare verkeersdeelnemers de mogelijkheid om gratis een training te volgen.

Naast verkeersveiligheid stond ook de nieuwe rapportageplicht rondom duurzaamheid centraal. Vanaf 1 januari 2025 vereist de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) dat grotere organisaties hun impact op het gebied van Environmental, Social, en Governance (ESG) rapporteren. Transparante communicatie en rapportage over de maatschappelijke waarde van inspanningen op verkeersveiligheid en duurzaamheid wordt daarmee niet alleen een belangrijk doel voor individuele organisaties, maar biedt ook kansen om aan te tonen hoe samenwerking binnen de alliantie bijdraagt aan deze verplichtingen. Door deel te nemen aan de Alliantie Stop Verkeersongevallen kunnen organisaties hun ESG-ambities versterken en tegelijk impact maken op een veiliger Nederland.
Met gezamenlijke inzet en nieuwe plannen start de alliantie het nieuwe jaar op goede voet. Ook dit jaar blijft Allianz zich inzetten samen met de alliantie, zodat zowel medewerkers als kwetsbare weggebruikers weer veilig thuis kunnen komen. Wilt u als organisatie bijdragen aan deze missie? Neem dan vrijblijvend contact op met de Alliantie Stop Verkeersongevallen, en laten we elkaar inspireren en ondersteunen in deze belangrijke taak.