Nieuws / Event | 22 Oktober 2024

De Nederlandse autoleasemarkt blijft groeien

Auteur: Odiel Mennink

Foto credits: Aumacon
Dit blijkt uit de nieuwste editie van de AUMACON Leasemaatschappij Top-100. Naast de nieuwe marktleider Ayvens, dat met 22% van de markt ruim 335.000 voertuigen beheert, is Toyota Louwman Financial Services uitgeroepen tot snelst groeiende leasemaatschappij tijdens het Nationaal Autolease Event.

Uit het rapport van AUMACON blijkt dat de tien grootste leasemaatschappijen hun marktaandeel hebben vergroot naar 81%, vergeleken met 71,5% vijf jaar geleden. Deze groei wordt deels gedreven door fusies en overnames, zoals de fusie tussen LeasePlan en ALD Automotive, en het toetreden van Stellantis Financial Services tot de top-10. Dit versterkt het beeld dat de grootste marktspelers hun dominante positie verder verstevigen.

Clem Dickmann, directeur van AUMACON, benadrukt dat deze trend niet uniek is voor de leasemarkt: “We zien ook in andere deelsectoren van de automotive-markt dat de grootste spelers terrein winnen. Toch blijft er in de leasemarkt ruimte voor kleine, regionale en gespecialiseerde bedrijven. Fusies en overnames zijn relatief beperkt en de meeste groei is autonoom.”

De volledige top-10 bestaat nu uit bedrijven zoals Volkswagen Pon Financial Services, International Car Lease Holding, Athlon en BMW Financial Services, Alphabet, die allemaal aanzienlijke wagenparken beheren. Ondanks deze concentratie blijft de markt competitief met tal van regionale en niche-spelers die zich richten op specifieke klantsegmenten.

Ayvens, dat is ontstaan uit de fusie van LeasePlan en ALD Automotive, is bezig aan een wereldwijde integratie en Nederland is het 17e land waar de naam is geïntroduceerd. De nieuwe speler heeft in Nederland nu 335.000 voertuigen in beheer, goed voor een marktaandeel van bijna 22%. Deze fusie markeert een nieuwe fase in de autoleasemarkt, waarbij bedrijven steeds vaker over landsgrenzen heen opereren.
Toyota Louwman Financial Services, voorheen bekend als Alcredis, is dit jaar de snelstgroeiende leasemaatschappij in Nederland. Dit bedrijf heeft haar wagenpark fors uitgebreid, mede door de groeiende populariteit van private lease, vooral voor merken als Suzuki en Toyota. Het bedrijf is gestegen naar de negende plaats in de ranglijst, een opmerkelijke prestatie in een sterk competitieve markt.
Allianz is trots om als partner betrokken te zijn bij dit event, waarbij Erik Boertjes een rol op het podium vervulde. Tijdens een interview met Meindert Schut deelde Boertjes zijn inzichten over de toekomst van autonoom rijden en de impact daarvan op aansprakelijkheid. In de discussie werd dieper ingegaan op de vraag of de verantwoordelijkheid bij de bestuurder of de fabrikant komt te liggen in een steeds verder geautomatiseerde wereld.
Erik Boertjes in gesprek met Meindert Schut | Foto credits: Aumacon

AUMACON, een onafhankelijk marktanalysebureau voor de mobiliteitssector, publiceert sinds 2015 de Leasemaatschappij Top-100. Het rapport biedt diepgaand inzicht in de grootste spelers op de Nederlandse leasemarkt, inclusief gegevens over eigendomsstructuren, management, financiële resultaten en klanttevredenheid. Dit jaar wordt het rapport ondersteund door sponsorpartners zoals Allianz, CarWise en TotalEnergies.

De Leasemaatschappij Top-100 Editie 2024 biedt bedrijven en investeerders informatie over de trends en ontwikkelingen in de sector.