Blog / Preventie | 21 Maart 2024

Blog verkeersveiligheid: “Zo creëer je tijd achter het stuur”

Auteur: Etna Jongsma

Tijd, we hebben er allemaal mee te maken, en komen het waarschijnlijk allen te kort... We haasten ons van afspraak naar afspraak, snel even een maaltijd tussen de bedrijven door, en dan nog die race in het verkeer. De dagen lijken voorbij te vliegen, en soms zou ik willen dat we de tijd even stil konden zetten. Maar wist je dat wanneer je achter het stuur zit, je wèl tijd kunt creëren? Ik deel graag wat inzichten met je die ik uit een online training van Stop Verkeersongevallen haalde.
Uit cijfers van het SWOV blijkt dat het aantal verkeersongevallen blijft stijgen. Logische verklaringen hiervoor zijn onder andere de toename van het aantal voertuigen en e-bikes in Nederland.  Merkwaardig is ook dat het bestelgedrag van Nederlanders bijdraagt aan een verhoogde verkeersschadelast, met name door de groei van bestelbusjes en zo ook gehaaste bezorgdiensten op de weg. Zoals het gezegde luidt; Haastige spoed is zelden goed, en dit geldt zeker in het verkeer.
Tijd in het verkeer is cruciaal. Dat merk ik zelf ook in mijn dagelijkse leven. Nét te laat van huis vertrekken zorgt er bij mij vaak voor dat ik minder geduldig ben op de weg.  Het is daarom juist belangrijk om voldoende tijd te reserveren voor je reis, zodat je het risico op mogelijk gevaarlijke situaties kunt verminderen. Maar ja, als alleen op tijd vertrekken naar je bestemming de sleutel is tot een minimale schadelast, zou de oplossing wel erg eenvoudig zijn. Ware het niet dat autorijden ook anticiperen op fouten van anderen is die wellicht ook haast hebben. De meeste verkeersongevallen ontstaan namelijk doordat een bestuurder niet voldoende de tijd neemt om veilig te reageren op een onverwachte verkeerssituatie.  

Maar hoe creëer je dan precies tijd op de weg? Het antwoord daarop leerde ik in één van de online e-Driver trainingen van de landelijke Alliantie Stop Verkeersongevallen. Het is simpel; zorg dat je niet afgeleid bent (plan geen Teams Call in onderweg), houd je focus op de weg en bewaar voldoende afstand tot je voorligger..  

Op snelwegen kijk je het liefst zo’n 100 meter vooruit en ben je extra alert op risico ’s in drukke situaties, zoals bij splitsingen, op- en afritten, en bij voertuigen die van rijbaan wisselen of slingeren. Binnen de bebouwde kom is het vaak nog drukker, gezien je te maken hebt met veel verschillende verkeersdeelnemers met snelheidsverschillen. Wees alert bij zebrapaden en rotondes. Dit geldt vooral voor fietsers, met name jongeren, die doorgaans minder bewust zijn van risico's en vaak worden afgeleid door bijvoorbeeld oortjes of smartphones. Door je focus te houden én afstand te bewaren, heb je dus meer tijd om op risicovolle situaties te anticiperen, en creëer je meer overzicht op de weg.

Voldoende tijd nemen is dus belangrijk om het risico op een ongeval te verminderen maar ook om bewust te zijn van zaken die je minder alert maken. Wist je bijvoorbeeld dat wanneer je dagelijks dezelfde route aflegt, je dit vaker op de automatische piloot doet (wat je dus minder alert maakt)? Hoe vaak gebeurt het niet dat je ergens rijdt, en beseft dat je een bepaald punt al voorbij bent. Je kunt dus stellen dat voldoende tijd en zorgen dat je alert bent, bijdraagt aan minder verkeersongevallen. Maar er zijn nog zoveel andere manieren die bijdragen aan veiliger gedrag in het verkeer. 

Als werkgever heb jij ook invloed op de verkeersveiligheid. Door je medewerkers kennis te laten maken met de e-Driver van Alliantie Stop Verkeersongevallen, kan de Alliantie gratis trainingen aanbieden aan scholieren, senioren, fietsers en e-bikers. Maar ook werknemers zelf, kunnen enorm veel leren via de e-Driver.  

Naast praktische oefeningen en nuttige adviezen over veilig rijden, krijgen je medewerkers op het platform ook inzichten die zich richten op duurzaam rijgedrag. Bovendien is de e-Driver volledig te personaliseren, waardoor eenieder zijn of haar eigen leertraject kan volgen. Kortom, er is altijd ruimte voor groei en ontwikkeling, ongeacht leeftijd en/of rijervaring. En, als onderdeel van de Alliantie draag je dus op verschillende manieren bij aan veiliger verkeer.

Net als ik nieuwsgierig geworden?

Neem dan contact op met Stop Verkeersongevallen om de mogelijkheden voor jouw organisatie te bespreken.  

Of stuur alvast een gratis training door (of volg hem zelf):

Vanaf maart publiceer ik - naast collega bloggers Herbert-Jan van Dijk, Tim Swanborn en Erik Boertjes - regelmatig content met relevante inhoud voor klanten en partners op de website van Commercial Motor en mijn eigen zakelijke LinkedIn.

 

Verken onze website, klik hieronder om een kijkje te nemen!